Góckutatás

Mi a fogászati góc?

A körülöttünk levő világ szinte minden szegletében megtalálhatók a baktériumok. Testünket is körülveszik, sok baktériumfajjal meg is osztjuk azt. Egészségünk akkor teljes, ha immunrendszerünk működése és a baktériumok inváziója egyensúlyban van. Szánkban is számos baktériumfaj él.

Vannak köztük ártalmatlanok és potenciális kórokozók is. A szájüregben a nyállal oda jutó immunglobulinok és baktériumellenes anyagok, a szájnyálkahártya immunrendszere, torkunkban manduláink gondoskodnak a védelemről. Ha a baktériumok nagyon elszaporodnak vagy az immunrendszer nem működik megfelelően, akkor a kórokozók és azok méreganyagai a véráramba juthatnak, és más szerveket károsíthatnak. Ilyen állapotot idéz elő a nagy mennyiségű fogkő és az abban nagy számban tenyésző baktériumok. Ezek krónikus fogágygyulladást okoznak, mely folyamatos sebfelszínt biztosít a baktériumok szervezetbe jutásához (vérző fogíny). Hasonló problémát okoznak a fogszuvasodás során a szuvas területről a fogbélüregbe, majd a fogbelet megölve a fog gyökerén keresztül a csontba jutó kórokozók. A gyökércsúcs körül kialakuló, szinte tünetmentes krónikus gyulladásos területből időnként baktériumok, toxinok juthatnak a véráramba. A fent leírt jelenségeket -fogkövességet, fogágybetegséget, fogszuvasodást, gyökércsúcs körüli letokolt krónikus gyulladást, előtörésben levő fogak csírazsákjait- fogászati gócnak tekintjük.

Góctünetek

Akkor gondolunk gócbetegségre, ha valamely szerv betegségének nem találjuk a közvetlen kiváltó okát. Nem tisztázott eredetű ízületi gyulladás, vesegyulladás, izom, ideg, szemészeti gyulladások, kisebb görcsös állapotok, bőrgyógyászati problémák (foltos hajhullás, ekcémák) esetén kezdünk góc után kutatni.

Fogászati góckutatás

Betegvizsgálat
A góckutatás első lépése a páciens arcának, bőrének szemrevételezése, tapintása. Ezután következik a szájüreg vizsgálata. A szájnyálkahártya és a fogíny vizsgálata gyulladásos jelek után kutatva, határterületként a mandulák megtekintése. A fogkövesség mértékének megítélése és a fogazat státuszának felvétele a fogszuvasodás és a fogágybetegségek, előtörésben levő fogak (általában bölcsességfogak) tekintetében. A fogbél egészségét az úgynevezett vitalitásvizsgálattal teszteljük, mely során egy hideg eszközt érintünk a fog felszínéhez. Egészséges fogbél esetében a páciens megérzi a hideget az ép fogbél idegvégződéseivel. Elhalt fogbél esetén hidegérzet nincs.

Radiológiai vizsgálat
A góckutatásnak minden esetben része a radiológiai vizsgálat, mely egy panorámaröntgen felvétel kiértékeléséből áll. Szükség szerint kiegészítő felvételeket készítünk kérdéses területekről. A felvételeken a fogakat körülvevő csontos képletek elváltozásait és elő nem tört fogakat keresünk.

Kiegészítő vizsgálatok
Laborvizsgálatot kérhetünk gyulladásos fehérjék kimutatására.
Mora góckutatás biorezonancia vizsgálattal.

 

*A szöveg nem tudományos értékű, a betegtájékoztatást szolgálja.

Megosztom...

PLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT