Röntgenfelvételek

A fogorvosi kezelések kapcsán számtalan esetben lehet szükség röntgenfelvétel készítésére. A röntgendiagnosztika segít a fogszuvasodás, a gyulladások, térfoglaló folyamatok (ciszták, daganatok), a fogágybetegség, az állcsontok elváltozásai, az állkapocsízületek állapotának felderítésében és a kezelés menetének követésében.

Rendelőnket fogászati kisfelvételek készítésére alkalmas röntgenkészülékkel szerelték fel. Kiválóan alkalmas a legtöbb fogászati kezeléshez szükséges röntgendiagnosztikai vizsgálatok ellátására. A röntgenkép készítése a fogorvosi székben a kezelés részeként történik.

Abban az esetben ha a vizsgált terület nagyobb mint amit egy kis felvétel lefed, vagy a diagnózis és a kezelési terv felállításához az állcsontok teljes terjedelmének ismeretére szükségünk van, radiológiai vizsgálatot végző partnereinknél készítjük el a röntgenképet. A leggyakrabban használt felvételek a következők:

Panorámafelvétel (OPT)

Értékelni tudjuk segítségével az alsó és felső állcsontok, a bennük elhelyezkedő képletek, a fogak és az arcüreg viszonyát és az állkapocsízületről is ad információt. Ezt a típusú felvételt használjuk a legtöbbször a fogászati diagnosztikában.

Cone Beam CT (CBCT)

Kifejezetten a fogorvosi tevékenységek támogatására készített CT, mellyel szinte bármely síkban készíthetünk keresztmetszeti képet az állcsontokról. Akkor, ha fontos képletek közelében végzünk sebészeti beavatkozást, vagy valamely képlet pontos 3 dimenziós elhelyezkedésére vagyunk kíváncsiak, ez a választandó radiológiai vizsgálat. Míg a panorámafelvétel csak 2 sík információit adja meg, itt minden irányban pontos képet kapunk a műtéti területről és az azt körülvevő anatómiai szituációkról. A CT információi alapját képezhetik irányított csontsebészeti beavatkozásoknak, mely során a CT kép segítségével elkészített sablon alapján végzünk fúrást a csontokban, így elkerülve a sérülékeny ereket, idegeket, arcüreget.

Egyéb, kiegészítő felvételek

A vizsgálandó területtől függően több lehetőségünk van a megszokottól eltérő méretű és irányú felvételek elkészítésére. Ritkán van szükség használatukra, elkészítésük az előbbiekben felsorolt felvételek készítéséhez használt készülékekkel történik.

Sugárvédelem a rendelőnkben

Rendelőnk nyílászárói sugárelnyelő anyagot tartalmaznak, így a vizsgálatok során mind a személyzet, mind a váróban tartózkodók védettek a sugárhatásoktól. A vizsgálat alatt a páciens sugárelnyelő anyagból készült kötényt kap, így csak a fej területe van kitéve a röntgensugárzás hatásainak. Terhesség alatt röntgenfelvételt nem készítünk. Ha babát vár, vagy családot tervez, mindenképpen ossza meg ezen információt a vizsgálatot végző kollégával!

 
*A szöveg nem tudományos értékű, a betegtájékoztatást szolgálja. 

Megosztom...

PLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT