Szájsebészet

 Implantáció

A műgyökerek beültetése napjainkra mindennapos gyakorlattá vált. Ha a hiányzó fog területén megfelelő mennyiségű csont áll rendelkezésre, csak pár perces beavatkozás. Kis nyálkahártyaseb ejtése után a csontba fúrt üregbe menettel rendelkező titán vagy kerámia műgyökeret csavarunk, melyet a gyógyulás után teljes felületén körbenövi a csontszövet, szorosan rátapadva. A műgyökérre a gyógyulás után elkészíthető a koronai rész, mely pótolja az elvesztett fog koronáját. 

 

Csontpótlás

Leggyakrabban az implantációval kapcsolatban kerül szóba, hiszen ha nem rendelkezik valaki megfelelő mennyiségű csonttal a pótolni kívánt fog területén, akkor van rá szükség. Emellett szóba jöhet csontfelszívódással járó folyamatok, például állcsontciszták üregeinek feltöltésekor is. Csontpótlóként használhatóak mesterséges anyagok, állati eredetű (általában szarvasmarha) csont, vagy emberi eredetű csont. Bizonyos esetekben a páciens állcsontjának vastag csontszövettel rendelkező területei szolgálhatnak donor régióként (állcsúcs, bölcsességfog körüli területek). A csontpótlóval feltöltött területeket a lágyrészek felé egy vékony hártyával (membránnal) zárjuk a lágyrészek sejtjeinek a pótolt területre való betörése ellen. Ez a membrán lehet szintetikus, vagy állati (általában szarvasmarha) eredetű.

Sebészeti fogeltávolítás

Ha a fog koronai része túlzottan szuvas vagy letört, műszerekkel nem fogható meg, vagy csak a fog gyökere maradt meg beágyazódva a csontba, a fog vagy foggyökér sebészi eltávolítását végezzük. Egy kis bemetszés után elemeljük a lágyrészeket a csontról, majd fúrókkal kiszabadítjuk a fog megmaradt részeit a fogat körülölelő csontból. Az elemelt nyálkahártyát visszahelyezzük a csontra, majd a metszés helyén varratokat helyezünk be. Ha az eltávolítás után erre a területre a későbbiekben implantátum behelyezését tervezzük, a fog helyét csontpótló anyaggal tölthetjük ki, ezzel biztosítva elegendő csontmennyiséget az implantátumnak.

Impaktált, retineált (előtörni nem tudó) fogak eltávolítása, felszabadítása

Az ember állcsontjainak kisebbedése őseiéhez képest evolúciós folyamat. Fogaink mérete génjeinkben sokkal inkább fixált mint állcsontjainké,  méretük nem változik. A kisebb állcsontokban sokszor nem fér el teljes, 32 fogból álló fogazatunk minden tagja. Más, a fejlődés során fellépő behatás, rendellenesség is okozhatja fogaink rendellenes irányú növekedését, esetleg a csontban rekedését. Legtöbbször a bölcsességfogak, szemfogak problémája, de más fogak esetében is előfordulhat. Eltávolításuk több okból lehet szükséges.

  • Ha a fog kis része már előtört a szájüregbe, a fog koronáját körülvevő lágyrészburok és a fog koronája közé a szájban élő baktériumok bejutnak, ott elszaporodnak és gyulladást okozhatnak. Ez a gyulladás az arc többi részére is átterjedhet duzzanatot, fájdalmat, esetleg gennygyülemet - tályogot - létrehozva.
  • A részben előtört fogak körül a baktériumok az előbb leírt akut gyulladáson kívül okozhatnak kis, tünetmentes, hosszan tartó krónikus gyulladást, melyből gócbetegség alakulhat ki. Ebben az esetben a baktériumok és az általuk termelt anyagok- toxinok- a véráramba jutva kárt tehetnek más szervekben (például:  vese, szív, bőr, ízületek) góctüneteket okozva. (foltos hajhullás, ekcéma, ízületi gyulladás, vesegyulladás, szívbelhártya- és szívizomgyulladás )
  • A szájüregbe még elő nem tört fog koronája körüli szövetekből ciszta alakulhat ki, mely felemészti a fog körüli csontot.
  • A rendellenes növekedési irány miatt a szomszédos fogak is károsodhatnak, elmozdulhatnak helyükről.

Az impaktált, retineált fogak eltávolítása a sebészi fogeltávolításhoz hasonlóan történik.

 

Gyökércsúcsrezekció

Ha fogszuvasodás vagy fogtörés, repedés folytán baktériumok jutnak a fogbél üregébe és a fogbél elhal, a baktériumok kijuthatnak a gyökércsúcs nyílásain keresztül a csontállományba. Itt gyulladást, csontfelszívódással járó folyamatokat indíthatnak el, krónikussá válva góctüneteket produkálhatnak. Az esetek többségében a fog gyökérkezelése, gyökértömése után az immunrendszer felszámolja a még megmaradt kórokozókat. Fogaink gyökércsúcsán több nyílás is található. Gyökérkezelés és gyökértömés során nem mindig tömhető be az összes. Ha marad ilyen, abban a kórokozók tovább szaporodhatnak, fenntartva a gyulladást. Ilyenkor úgynevezett gyökércsúcsrezekciót végzünk. Kis metszést ejtünk a fogínyen szabaddá téve a fog gyökércsúcsa körüli csontterületet. Felszabadítjuk a fog gyökércsúcsát a csontból, majd levágjuk a csúcsi 3-4 mm-t, ahol a csatornák elágazódásai találhatók. Eltávolítjuk a gyulladt szöveteket. Szükség szerint retrográd - a gyökércsúcs felőli - gyökértömést végezhetünk, ha a gyökértömés nem megfelelő a foggyökér levágott csúcsi része felett. Végezetül a metszés mentén a sebet varratokkal zárjuk.

 

Megnyílt arcüreg zárása

A felső fogak gyökerei abban a csontban kapaszkodnak, mely egyúttal az arcüregünk alapját képezi. Előfordul, hogy egy-egy foggyökér és az arcüreg között egyáltalán nincs csont, csak egy vékony nyálkahártyaréteg. Ezen fogak, foggyökerek eltávolításakor ez a vékony szövet elszakadhat, és a fog helyén keresztül összeköttetés képződik az arcüreg és a szájüreg között. Ezt az összeköttetést mihamarabb meg kell szüntetni. Ezt a fog melletti szájnyálkahártya seb fölé igazításával és a seb felett való rögzítésével éri el a szájsebész.

 

Circumcisio (lágyrésztasak eltávolítása)

Ha egy fog (általában bölcsességfog) növekedését befejezve beilleszkedett a fogsorba, de mégis marad olyan nyálkahártyarészlet mely azt részben fedi, akkor azt el kell távolítani. Ezek a területek szaporodási helyet adnak a baktériumoknak, ezzel fertőzési gócot létrehozva, és zavaróak lehetnek, mert a szemközti fogak folyton ráharapnak. Eltávolításuk a nyálkahártyarész lemetszéséből áll, mely történhet szikével, elektro- vagy lézersebészeti műszerrel.

 

Lágyrészplasztika

A szájban levő lágyrészek anatómiai formái befolyásolhatják a fogak növekedését (megnagyobbodott felső és alsó ajakfékek), a helyes kiejtést (hosszan letapadó nyelvfék), ronthatják a fogpótlások megfelelő illeszkedését. Ezekben az esetekben kis plasztikai sebészeti beavatkozásokkal létrehozható a megfelelő lágyrészforma a szájban.

 

Alveoluskorrekció

A fogak eltávolítása után a fogakat körülvevő csont - lassan de folyamatosan - lebomlik. Esetenként éles szélek, kiemelkedő  csontterületek maradhatnak vissza, melyek zavarnak az étkezésben, a fogpótlások viselésében. Ezek eltávolítása a csontot fedő fogínyen történő bemetszés után fúrókkal történik. A sima csontfelszín kialakítása után a sebet varratokkal zárjuk.

  

Kisebb állcsontciszták eltávolítása

Az állcsontokban keletkező ciszták legnagyobb része a fogak fertőződésének a következtében alakul ki, de jelentős a fejlődés közben a csontban rekedt hámszövetrészletekből kiinduló típusok előfordulása is. A csontban kisebb-nagyobb üreget alakítanak ki, melyet egy vékony hám bélel. Ezt folyadék tölti ki. Eltávolításuk a ciszta méretétől függően kisebb-nagyobb nyálkahártyametszéssel kezdődik, majd a ciszta csontból való kiszabadításával folytatódik. A ciszta üregét nagyobb méret esetén csontpótlóval töltjük ki. A sebet varratokkal zárjuk. Nagyméretű állcsontciszták eltávolítása fekvőbetegként történhet szájsebészeti fekvőbeteg intézetben.

 

Gyógyulás a szájsebészeti beavatkozások után

A fogorvosi székben végzett szájsebészeti beavatkozások után a vérzés csillapítására megkérjük a pácienst, hogy a seb felszínére óvatosan harapásával préseljen rá egy gézből készült tampont.
Az érzéstelenség elmúltáig kerülni kell az evést és ivást az ajkak megharapása és a félrenyelés elkerülése érdekében.
A beavatkozás után két-három napig kerülni kell a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a tejtermékek fogyasztását, a seb szívogatását, erős öblögetését, nyelvvel való piszkálását.
Erős fájdalom, láz, rendellenes utóvérzés, gyulladás esetén azonnal jelentkezni kell kontrollvizsgálatra.
A behelyezett varratok eltávolítása az esetek nagy részében 7 nap után történik, egyes esetekben 10 napra tolódhat ki.

*A szöveg nem tudományos értékű, a betegtájékoztatást szolgálja.

Megosztom...

PLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT