Cím: 6726 Szeged Kállay Albert utca 7. | Tel: +36 (20) 3290-263 | Mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Állkapocsízületi problémák kezelése

Állkapocsízületi (TMI) diszfunkció

Az állkapocsízületi problémák napjainkban egyre gyakrabban fordulnak elő. E komplex kórkép hátterében az állkapocsízület rendellenes pozíciója áll. Ez a rendellenes elhelyezkedés okozza azokat a panaszokat, amelyeket összefoglaló néven TMI diszfunkciónak nevezünk.


A páciens az állkapocsízület fájdalmára, kattogására, illetve a fogak kopására, következményes érzékennyé válására panaszkodik. A kórkép kialakulását több tényező befolyásolja, melyek közül leggyakoribb az okklúziós zavar, vagyis a fogak összezárásakor fellépő, kiegyensúlyozatlan érintkezés, a fogak helyzeti rendellenességei, stressz-szituációk.

Kezelése a következő módokon történhet:

1. Okklúzió korrekció: a helytelen érintkezést kiváltó tömések illetve pótlások becsiszolása, a korai fogérintkezések megszüntetése.
2. Harapásemelő sín készítése: lenyomat alapján a fogtechnikus átlátszó rugalmas műanyagból pontosan a fogakra illeszkedő sínt készít, mely kiegyensúlyozza a harapást, tehermentesíti az állkapocsízületeket és az állkapcsot mozgató izmokat.
3. Gyógyszeres kezelés: gyulladáscsökkentő, izomlazító, nyugtató

Az éjszakai fogcsikorgatás

Az éjszakai fogcsikorgatás, orvosi nevén bruxizmus szintén gyakran előforduló jelenség.
Pontos kór oka nem tisztázott, gyermekeknél sokszor a fogváltás idézi elő, míg felnőtteknél a stressz, felgyülemlett feszültség állhat a háttérben.

A fogcsikorgatás hatalmas terhelést ró a fogazatra, ami a fogak, tömések törését, sérülését, kopását, valamint érzékennyé válását okozza. Ezen kívül állkapocsízületi túlterheltség, fej, nyak, arcfájás, kialvatlanság, fáradtság illetve fülzúgás keseríti meg a páciens mindennapjait. Több évig tartó éjszakai csikorgatás az állkapocsízület komoly sérülését és funkciózavarát idézheti elő.

Kezelése éjszakai harapásemelő készítésével vagy a helyes okklúziós szituáció beállításával történik, illetve a stresszoldó módszerek (viselkedésterápia, autogén tréning, hipnózis, jóga) is enyhülést hozhatnak.

*A szöveg nem tudományos értékű, a betegtájékoztatást szolgálja.

Megosztom...

PLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT